Stravování podle zásad vyvážené a vyvážené stravy by mělo být základem naprosto každého člověka. Největší překážkou je nedostatečná výživa – většinou jsou to špatné návyky, které vedou k obezitě, ateroskleróze, cukrovce a dokonce i rakovině. Podle stejného uvažování může moudrá výživa, vyhýbání se průmyslově zpracovaným potravinám a udržování správné fyzické aktivity výrazně zvýšit průměrný věk, ale také zlepšit kvalitu života.

Být aktivní a jíst zdravě vás okamžitě zbaví většiny neduhů, zklidní metabolismus, pomůže vám usnout a soustředit se a dodá vám velkou dávku vitality a energie nejen pro trávení volného času, ale dokonce i v práci.

Ve zdravém těle je zdravý duch, říká přísloví. V dnešních podmínkách je aktuální jako nikdy předtím a stále se objevují nové autority, které se snaží přesvědčit masy k takovým změnám v jejich životě a ukazují, jak radostný a bezproblémový život v takovém duchu může být.

Výzva ke zdravému životu

Všude se dnes ozývá volání, abyste zcela přeprogramovali svůj životní styl. Neustále se objevují nové televizní pořady a tiskové publikace, jejichž hlavním cílem je vtáhnout co největší publikum do světa sportu, rekreace a pohybových aktivit. Na druhém konci pro-zdravotní lobby jsou všechny kulinářské a lifestylové kanály, které se snaží lidem vysvětlit, jak se vyvarovat zlozvyků a chyb již ve fázi nakupování a výběru potravin.

Zdravé jídlo nemusí být dražší, jeho příprava nemusí být náročnější ani časově velmi náročná a gastronomické a zdravotní účinky plynoucí z takto vědomého vaření z přírodních surovin jsou vždy mnohem větší.

I amatéři, kteří se dosud do kuchyně báli vstoupit, se musí cítit náležitě zasvěceni do tajů vaření. Stejně jako amatéři, kteří nikdy necvičí, musí v klidu, krok za krokem, vstoupit do tohoto podivného světa fyzické aktivity.

Přesvědčovat lidi, aby žili zdravě

Prakticky každý kolemjdoucí tázaný na ulici tvrdí, že ví, jaké jsou základní principy zdravého stravování. Intuitivně víme, jak kvalitu živin dodávaných tělu ovlivňuje výběr vejce od slepice z volného výběhu a rozhodně vejce z klecového chovu.

Rozdíl mezi samopyrými rajčaty a takovým protlakem z regálu v obchodě je také pro mnoho lidí zřejmý. Vše, co již bylo průmyslově zpracováno výrobcem potravin, musí lidem způsobovat větší či menší problémy. Výhoda této formy potravin je však zřejmá a znamená, že se málokdo chce vzdát potravin dostupných v obchodech – jsou mnohem levnější.

Za krabičku kečupu utratíme mnohem méně než za výrobu vlastního domácího kečupu. Ten obchodně laděný si navíc díky konzervantům zachová chuťové kvality mnohem déle. A jen na to, abyste si něco koupili z regálu v obchodě, nepotřebujete více než pár minut, zatímco vlastní zavařování trvá někdy i dva dny.

By Jakub

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.