Ze všech stran obklopeni reklamami na zdravé jídlo a zdravé svačiny jdeme slepě podle toho, co vidíme. Kupujeme potraviny, které se nazývají nutriční. Ostatně ještě jednou při nákupu, když vidíme nápis „fit“ nebo „light“, s velkým uspokojením popadneme a jdeme přímo k pokladně. To jsou však pouze zdání, takže mnoho balení může být pouze reklamním trikem a se skutečným zdravým zdravým produktem nemá nic společného. Na jaké nutriční produkty, jako je zdravá svačina, byste měli věnovat pozornost:

Všechny druhy jogurtů: nečtěte jen obal s názvem „fit“ nebo „dietní“, velmi často jde jen o nápis. Vyplatí se přečíst si celé složení tohoto produktu na zadní straně. Vyplatí se vybrat především takovou, která se nutriční hodnotou blíží ideálu.

Různé druhy šťáv ve všech typech kartonů: složení může obsahovat hodně cukru a nezdravých konzervantů. Vyplatí se vyrábět si zdravé džusy a dietní koktejly sami.

Zdravé alternativy sladkostí

Sladkosti jsou zakázaným produktem ve stravě. Samozřejmě jde o ty z obchodu, plné cukru a ztužených tuků, ale i barviv a konzervantů. Čokolády, tyčinky, bonbony, sušenky a další produkty neobsahují žádné cenné složky, jsou to jen prázdné kalorie, které zvyšují hromadění tuku na břiše, stehnech nebo hýždích. Jejich časté konzumace může dokonce vést k infarktu nebo cukrovce.

Produkty vyrobené doma, jako jsou ovesné vločky nebo mandlové sušenky, budou fungovat mnohem lépe. Není nutné se vzdát cukru, ale vyplatí se používat přísady známého původu. Domácí koláče a sušenky jsou také kalorické, ale neobsahují konzervanty a jiné umělé látky. Čas od času si to tedy můžete dovolit.

Náhradou sladkostí mohou být i ovocné šťávy a koktejly, vyrobené z jakéhokoli ovoce a obohacené medem nebo kořením, například skořicí. Koktejly mohou být vyrobeny s mlékem, kefírem nebo jogurtem, bohatým na bílkoviny a vápník.

Krupice a zdravotní vlastnosti

Rozlišujeme mnoho druhů krup – ječné, pohankové a ovesné. Každý z nich má dobré nutriční hodnoty, které mohou být přínosem pro celé tělo. Ne nadarmo je může tolik výživových poradců doporučit k polévce, hlavnímu jídlu a někdy i k snídani s hrstí ovoce. Tolik lidí si myslí, že krupice jsou nejlepší náhradou brambor a rýže. Najdete zde bohaté na živiny a vitamíny.

Pohanka je jednou z nejoblíbenějších. Tolik lidí ji v zimě rádo jí. Vysoké hřejivé vlastnosti mohou mrazivý prosincový den neobvykle zahřát.

Ječné kroupy se určitě dají využít ke zlepšení stavu srdce a pomáhají udržovat přiměřený tlak.

Proso v jeho složení najdeme nutriční složky a velký zdroj křemíku. Díky jeho vlastnostem můžete počítat především se zlepšením stavu pokožky, vlasů a nehtů.

By Jakub