Existuje několik kategorií diet, které lze použít. Diety lze rozdělit na diety hubnoucí, zkrášlovací a léčebné. Dieta je také obecný pojem, který definuje zdravou výživu. Ve skutečnosti je nejlepším nápadem na dietu jednoduše jíst zdravě.

Stačí jíst zeleninu a ovoce, potraviny bohaté na minerály a mikroprvky a pít dostatek minerální vody. Jakýkoli nápad na zdravé jídlo je dobrý pro vaše zdraví a pro udržení zdravé hmotnosti. Jídla by se také měla jíst v krátkých intervalech, ale v malých množstvích. Jíst šest menších a zdravých jídel ve dvou nebo tříhodinových intervalech je mnohem zdravější než jíst tři jídla denně každých pár hodin.

Pravidelná konzumace zdravých potravin je zárukou, že váš přirozený metabolismus dokáže držet krok se spalováním přijatých kalorií. Když k tomu přidáte trochu sportu a pohybu na čerstvém vzduchu, nebudete mít ani nadváhu. Nemusíte držet žádné zázračné diety, stačí si hlídat každodenní výživu.

Dieta pro zdraví – během nemoci a po ní

Dieta je správně strukturovaný jídelníček, díky kterému chce člověk, který dietu drží, dosáhnout cíle. Účel diety může být různý. Pomocí hubnoucí diety se můžete zbavit pár kilo nadváhy. Můžete použít i očistnou dietu, tedy detoxikaci organismu.

Nejoblíbenější jsou ale zdravotní diety, které se používají za určitých chorobných okolností. Lékař může každému pacientovi předepsat vhodnou dietu v závislosti na nemoci, kterou trpí nebo po které se zotavuje. Adekvátní výživa během nemoci je velmi důležitá pro léčbu nemoci.

Proto se při onemocněních jako je rakovina, virové či bakteriální záněty nebo kožní onemocnění doporučuje léčebná dieta. I lidem, kteří se z daných nemocí či stavů již vyléčili, se také doporučuje dodržovat výživová pravidla dohodnutá s lékařem. Mnoho pacientů lékařů různých odborností prožívá někdy těžké chvíle, kdy se musí vzdát nezdravého jídla na úkor zdravé a výživné výživy.

Doplňky nikdy nenahradí zdravé jídlo

Móda užívání doplňků stravy začala u sportovců, kteří si tímto způsobem doplňovali všechny mikroživiny v každodenní stravě. V tělocvičnách a sportovních klubech byly všudypřítomné nádoby s různými druhy prášků. Výrobci doplňků šli tedy dále.

Byly vytvořeny potravinářské produkty, které kompenzují případné nedostatky v lidské stravě. Doplňky mohou být doplněny hořčíkem, draslíkem, všemi vitamíny a dokonce i vlákninou. Potravinové produkty zvané doplňky stravy jsou dnes nejčastěji dostupné ve formě kapslí nebo šumivých tablet. Užívání doplňků stravy je bezpečné a výrobci spoléhají na to, že nemáme čas jíst zdravě.

Je však vhodné vědět, že tyto produkty nikdy nenahradí zdravé stravování. Vitamíny a stopové prvky přijímáme ve formě pilulek, ale to není totéž, jako když je užíváme spolu se zdravým a chutným jídlem. Vitamíny můžeme doplňovat, ale mnohem hezčí je sníst pár chutných a čerstvých plodů.

By Jakub