V naší zemi stále více lidí volí vegetariánství. Je to dobré řešení? Je třeba zdůraznit, že mnoho lidí si tuto variantu pochvaluje. To vše proto, že jídlo chutná opravdu dobře. Začátky jsou samozřejmě těžké. Pokud je někdo celý život zvyklý jíst maso, může se nejprve srazit s pověstnou zdí.

Musíte se však snažit dosáhnout konkrétního cíle krok za krokem. Po prvních neúspěších se rozhodně nevyplatí vzdávat. To vše proto, že jídlo může být opravdu velmi dobré. Musíte jen najít tu správnou inspiraci a experimentovat v kuchyni, abyste našli pár jídel, která se vám líbí. Je třeba zmínit i suplementaci.

Mnoho lidí, kteří přecházejí na vegetariánství, tuto problematiku ignoruje, což pak negativně ovlivňuje správné fungování organismu. Nedostatky bílkovin je tedy nutné doplňovat jiným způsobem. Toho lze dosáhnout prostřednictvím produktů, jako jsou například luštěniny. Doporučují se také doplňky stravy.

Jak se zdravě stravovat v restauraci?

Jíst v restauraci, když držíme dietu, je vždy problematické. Je třeba jasně říci, že plnou znalost toho, co nám přistálo na talíři, víme, až když si sami vaříme. Jsou však situace, kdy jsme nuceni jíst v restauraci a pak čelíme skutečnému problému: jaká jídla zvolit, abychom nezničili účinky diety.

Zelenina a jídla s velkým množstvím jsou vždy dobrou volbou. Ideální je samozřejmě jíst syrovou zeleninu nebo na páře, ale dobrý nápad je i pečená zelenina. Lze je sladit s dobrým masem jako zdrojem bílkovin. Ideálně to budou ryby (dušené, grilované nebo pečené) a drůbež (kuře nebo krůta).

Buďte opatrní s přísadami. Pokud je to možné, vybírejte celozrnné výrobky: tmavou rýži, všechny druhy krup. Bramborům je lepší se vyhnout, zvláště pokud jsou obohaceny o kalorické přísady, nebo bílému pečivu. Pozornost je třeba věnovat tomu, zda je pokrm správně vyvážený, tedy zda v něm najdeme bílkoviny, komplexní sacharidy a zdravé tuky.

Ne každý jogurt je zdravý

Jogurt je velmi hodnotné jídlo. Můžete ho jíst jako součást snídaně, přidat cereálie, otruby nebo své oblíbené pochoutky. Může to být skvělá svačina, výborný základ pro omáčky a koktejly. Obsahuje bílkoviny, vápník a kultury živých bakterií. Všechno to sedí. Jsou tu však i některá „ale“.

V případě jogurtu stále platí univerzální pravidlo: než si cokoliv koupíme, musíme si pozorně přečíst etiketu, zkontrolovat složení výrobku a jeho nutriční hodnoty. Někdy nejsou zdánlivě zdravé jogurty s přídavkem ovoce nebo obilnin vůbec cenné. Jak paradoxní je zásada, že bychom se měli vyhýbat těm s označením „0 %“, „fit“, „light“ atd.

Tyto známky někdy znamenají, že při výrobě jogurtu bylo použito méně tuku, ale to bylo kompenzováno cukrem. Obsah ovoce nebo obilí je často jen několik procent. Zdravý jogurt by měl mít maximálně 2-3 přísady. Nejlepší je kupovat přírodní nebo řecké jogurty a případné přísady si míchat sami.

By Jakub