Může se zdát, že jiné než naše polské jídlo nemá na naše zdraví dobrý vliv. Tentokrát nemohlo být nic horšího. V některých zemích jsou kulinářské tradice velmi zdravé a stále častěji se s takovým jídlem můžete setkat i v České republice. Samozřejmě ve vhodných tematických restauracích. Za doporučení stojí především japonská kuchyně, která je velmi chutná a zdravá.

U nás se dokonce používá japonská dieta – po vzoru chutí přímo ze země rozkvetlé třešně. Ne nadarmo je japonská kuchyně považována za jednu z nejzdravějších na světě. Vždyť jeho hlavními složkami jsou mořské plody, zelenina nebo ryby, které se jedí pouze čerstvé. Češi se mohli úspěšně stravovat zařazením produktů z japonské kuchyně do denní nabídky.

Japonci jedí také hodně ovoce, velmi často s nimi začínají den. A mají i sushi, které se u nás tak úplně neuchytilo. Tyto pokrmy jsme dychtivě ochutnali, ale do naší kuchyně je raději nezavedli.

Třešně – podceňované ovoce plné zdraví prospěšných vlastností

Nejlepší třešně rostou v Polsku. Tyto plody jsou velmi často podceňovány a jsou velmi chutné a zdravé. V první řadě zabraňují rakovině, a to díky obsaženým antioxidantům. Třešně obsahují spoustu vitamínů, a proto jsou opravdu hodnotným ovocem. Jsou zvláště užitečné pro ty, kteří trpí onemocněním močového systému. Jsou skvělé i na srdce.

Draslík, vláknina a vitamín C v nich obsažené jsou skutečným zdrojem zdraví pro srdce. Třešně se doporučují i ​​těm, kteří trpí nespavostí. Třešně obsahují poměrně velkou dávku melatoninu. Proto můžete nespavost úspěšně vyléčit každodenní konzumací šťávy z tohoto nádherného ovoce.

U nás mají třešně vynikající chuť, která je kombinací sladkosti a kyselosti. Takové třešně lze pěstovat pouze v Polsku, protože jejich chuť je dokonale příznivá pro naše klima. Velké teplotní amplitudy mezi dnem a nocí dodávají našim polským třešním dokonalé chuťové vlastnosti.

Recept na zdravou snídani

Zdravá snídaně je taková, která nám dodá pořádnou dávku energie minimálně na další půlku dne. Ráno byste měli sníst něco lehce stravitelného, ​​aby to nezasáhlo náš žaludek. Zdravé sendviče mohou být velmi dobré. Stačí dobré těstoviny a celozrnné pečivo se spoustou vlákniny.

Můžete na ně dát i zeleninu, ale uzenin je třeba se vyhnout, a to rozhodně. K snídani si můžete udělat pudink nebo nějaké dobré ovocné smoothie. Pro ty, kteří potřebují intenzivnější chutě, nabízíme něco výraznějšího. Například tvaroh s přidáním nějaké zeleniny a trochou koření. Tvaroh s ořechy a čerstvě natrhanou pažitkou chutná skvěle.

K snídani si můžete dát i vitamínovou bombu, tedy udělat si zeleninový salát na bázi rajčat a okurek. Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, a proto je o to důležitější udělat z ní zdravé a lehké jídlo. Vitaminy snědené při snídani se totiž využívají až do oběda.

By Jakub